Esztergom: Városi látnivalók

2019-04-17 16:00
História táblák kerülnek fel Esztergom épületeire. Minden táblán szerepel egy QR kód, ami az esztergom.hu/historia címre mutat, illetve ez a webcím szövegesen is fel van tüntetve minden táblán. Az épületek leírásai az alábbi linkeken érhetőek el.
Az esztergomi Bazilika Magyarország legnagyobb temploma. Az esztergomi Várhegy emblematikus épülete, a köznyelvben Esztergomi Bazilikaként ismert főszékesegyház, Magyarország rangban első temploma. A főhomlokzaton olvasható CAPUT, MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE felirat is erre utal: Feje, Anyja és Tanítója a Magyar Egyházaknak.
2016-12-09 14:29
Esztergom és a város közepén álló Várhegy páratlan adottságaival, folyamatosan az európai mozgalmak és a történelmi események fő áramlatainak sodrába került.
Esztergom Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa. Fényes királyi személyek, jeles események, gazdag paloták, templomok képét kegyetlen csaták öldöklése, tatár és török hordák garázdálkodása, pusztulás, majd újjáépítés váltakozó képei követik. A város múltjában az egész ország történelme sűrűsödik.
A 18. sz. első felében épült barokk lakóházat Héya Imre, székely nemesi családból származó Esztergom vármegyei alispán alakíttatta át az 1830-as években, klasszicizáló stílusban.
A 18. sz. első felében épült barokk polgárház 1863-ban kapta mai romantikus arculatát. Tervezője a Hild József mellett működő Prokopp János építész volt – ez a ház tekinthető az első önálló munkájának.
A 18. sz. 30-as éveiben már álló lakóház a 19. sz. első felében nyerte el mai arculatát. Utolsó tulajdonosáról nevezik Brunner-háznak az épületet, melyet a család 1852-től birtokolt.
A Petőfi Sándor és a Vörösmarty Mihály utca sarkán álló egyszintes ház bejárata felett egy évszám tűnik a szemünkbe: 1735. Ettől az időponttól számítva több mint 200 éven át e házban működött Esztergom legrégebbi ismert péksége, az Einczinger-sütőház.