A tárlat a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát.

A fiatalok érdeklődését is felkeltő, az élményeken keresztüli ismeretszerzést támogató új állandó kiállítás október 10-én nyílt meg VÍZeum néven az esztergomi Duna Múzeumban.

    "Magyarország víznagyhatalom. Tavaink, folyóink olyan gazdaggá tesznek minket, amelyet természetesként élünk meg. De most kötelességünk tudatosítani ennek értékét is, hogy ne csak akkor értsük meg a víz értékét, amikor a klímaváltozás hatására már késő lesz" - mondta a megnyitó előtti köszöntőjében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

    Fekete Péter kiemelte, hogy a kiállítás a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát. A több iskolai korcsoportot megszólító múzeumpedagógiai módszertannal átadott tudás átadását a legmodernebb digitális technológia segíti.

    Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára felidézte, hogy az Országos Vízügyi Hivatal 1973-ban alapította a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot, közkeletű néven a Duna Múzeumot. Még világviszonylatban is kevés olyan hasonló gyűjtemény található, amely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és hasonló tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen.

    Szalkai Tímea, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új kiállítás minden korcsoportnak párhuzamosan nyújt élményt és ismeretet, a legkisebbeknek szánt tartalmak, manuális elemek minden téma esetében megjelennek. A tárlaton nincs ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat képekkel, animációkkal és interaktív tartalmakkal annyi információt összegyűjtve, amennyi érdekli.

    A kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma a folyók szabályozása, a hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története. Külön rész foglalkozik a Balatonnal, az ásványvizekkel és a szódavízzel.
    Az új állandó kiállítás összeállítása előtt több hasonló külföldi múzeumot kerestek fel, így az ötletek összegyűjtése és továbbfejlesztése után a Duna Múzeum látogatói a legmodernebb és egyedi formában kiállított tárgyakkal találkozhatnak, újszerű élményekkel gazdagodhatnak - ismertette a részleteket az igazgató.

    Felújították a régi tárlaton is kedvelt "vízgépet", amely most fényekkel, narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. Láthatók a vízhez kapcsolódó mesterségek is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók, mivel a Duna kisalföldi szakasza Európa egyik gazdag aranymosó helye volt.

    A kiállítás figyelemfelkeltő része lesz a víz halmazállapotainak bemutatása, ahol szemléletesen, játékos formában, jelenítik meg a három forma jellemzőit. A vízügyi témáknál külön fejezetet kap többek között az árvíz, a belvíz, a folyószabályozás, a vízügyi műtárgyak és az öntözés.

    Minden témának felvázolják a történeti hátterét és eljutnak a jelenig. Így bemutatják, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakemberek milyen feladatokkal szembesülnek az éghajlatváltozás hatásai miatt.
    A kiállítás egyik különlegessége a hajózással foglalkozó rész, ahol dunai hajók makettjeit, történeti tárgyait vonultatják fel. A látogatók számára pihenőhelyet alakítottak ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

    A Duna Múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Évente átlagosan 20 ezer látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét.

    Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója az Országos Vízügyi Főigazgatóság.