A szálló por koncentrációja 2017.január 20-án 131,3µg/m3, január 21-én 149,6 µg/m3 volt.

 

A vonatkozó 4/2011. (I.14.) VM rendelet alapján szmogriadó riasztási fokozatát rendelem el.

 

Kérem, hogy kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói. Lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. Az avar és a hulladék nyílt téri égetése tilos, valamint célszerű a bontási munkálatok szüneteltetése.

 

 A levegő magas szállópor tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (nehezebb légzés, köhögés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben.

 

A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat. Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák, valamint az aktív és passzív dohányosok.

 

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban sportolást, hosszabb tartózkodást szintén kerülje el mindenki, aki teheti.

 

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes oldalán.

 

 

Esztergom, 2017. január 22.

 

 

Tisztelettel:

 

 

                                               Romanek Etelka

                                                  polgármester