Az esztergomi futóélet elismerését jelenti ez a pályázati siker, hiszen több folyóparti regionális- és megyeszékhellyel, illetve fővárosi kerületekkel együtt választották ki a városunkat.

A rekortán futópályák ingyenes és korlátozás nélküli használatba kerülnek a megépítésük után. Évente legalább 4 alkalommal lesznek rajta ingyenes futórendezvények, közösségi futások vagy sportnapok.

Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, közös cél, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Uniós országok között az egyik legélhetőbb ország legyen, melyhez szükség van arra is, hogy a fiatal generáció az online közösségi élet helyett a szabadidősportban találja meg a kikapcsolódást.

Ennek érdekében hirdették meg a futókör-építési programot is.

Az eredeti elképzelések szerint háromszázötvenmillió forintot szánt a kormánybiztosi keretből a finanszírozásra, azonban a benyújtott pályamunkák alapján a keretet további százmillió forinttal megnövelte. Így még három település jutott lehetőséghez, hogy az ötven százalékos önerő mellett a kormányzati támogatással futópályát építhessen.

A legalább egy kilométer hosszú és 120 centiméter széles futópályákat tekintve további szempont volt a pályázatok elbírálása során, hogy ne keresztezzen forgalmas országutat, ne tartalmazzon éles kanyarokat, és lehetőség szerint minél parkosítottabb területet jelöljenek ki az építésre.

A nyertes pályázatokat a SZEOSZ elnökségével közösen választották ki, és Révész Máriusz azt is kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés elfogadását követően további három település kaphat lehetőséget futópálya építésére.

A sajtótájékoztatón részt vett a SZEOSZ elnöke, Péter Attila, valamint két alelnöke, Zelcsényi Miklós, az Ultrabalaton és Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó főszervezője.

A pályázatokból épülő futópályákat a szabadidősport kedvelői korlátlanul tudják majd használni, de a nyertes települések a pályázattal azt is vállalták, hogy ezeket a futóköröket hosszú távon üzemeltetik, és lehetőséget biztosítanak a versenyszervezők számára is, hogy különböző programokat lehessen lebonyolítani.

Szemán Róbert azt is hangsúlyozta, hogy a SZEOSZ alapításának fő célja a versenyszervezők közötti kapcsolattartás megszervezése a közösen felvetődő problémák megoldása érdekében.

Zelcsényi Miklós felhívta a figyelmet, hogy a futóversenyek során azonos problémákkal szembesülnek a szervezők, legyen szó akár egy százfős mezei futóversenyről, vagy épp az ország legnagyobb eseményéről, így rendkívül hasznosnak tartja a tapasztalatcserét és optimistán tekint a szövetség működése előtt álló időszakra.