SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Projekt címe: Mária Valéria Bike - Határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítása Esztergomban és Párkányban (Public cross-border bicycle-sharing system in Esztergom and Štúrovo)

Kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata / Párkány Város Önkormányzata

Projektazonosító: SKHU/1601/2.2.1/127

Támogatási összeg: 782.981,75 € (ERFA támogatás összege), 92.115,5 € állami hozzájárulás

Támogatási intenzitás: 85 % (ERFA), 10 % (állami hozzájárulás)

A projekt megvalósításának kezdete: 2017. november 1.

A projekt befejezésének ideje: 2019. február 28.

A 921.155,- EUR összköltségű, 85 %-os ERFA támogatási aránnyal és 10%-os állami társfinanszírozással megvalósuló projekt célja az első és Európában mindmáig egyetlen határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kialakítása.

A projekt révén Esztergom és Párkány között olyan új közösségi közlekedési szolgáltatás valósul meg, amely hozzájárul a két határ menti város még jobb összeköttetéséhez.

Az új közösségi szolgáltatás – a kerékpárkölcsönző rendszer – kiépítésével a határ két oldalán élő lakosok, valamint az Esztergomba és Párkányba érkező turisták könnyen, gyorsan és környezetbarát módon kelhetnek át a határon.

A projekt keretében mindkét városban kerékpárkölcsönző állomások kerülnek kialakításra, amelyekből a hagyományos kerékpárokon kívül elektromos kerékpárokat is lehet kölcsönözni.

A rendszer közös fejlesztésének köszönhetően bárki a határ bármelyik oldalán kikölcsönözheti a kerékpárt és bármelyik oldalon vissza is helyezheti azt.

Az állomások mindkét településen a fontosabb városi funkciók (hivatalok, közlekedési csomópontok, iskolák, szolgáltatások) közelében kialakításra kerülnek.

A rendszer kiépítése és az új szolgáltatás beindítása elsősorban a határon rendszeresen átkelő helyi lakosokat (dolgozók, diákok) szolgálja majd.

 A legfontosabb fejlesztések a következők:

- 14 db új kerékpárkölcsönző állomás kialakítása – 8 db Esztergomban és 6 db Párkányban;

- 278 db kerékpár-dokkoló az állomásokon – 188 Esztergomban és 90 Párkányban;

- 60 db hagyományos és 45 db elektromos kerékpár kikölcsönzésének lehetősége;

- A kerékpárkölcsönző-rendszer használatához szükséges információkat és webshopot tartalmazó weboldal létrehozása;

- Információs táblák kihelyezése, sajtótájékoztatók megtartása, a rendszer használatát bemutató, magyar, szlovák és angol nyelvű prospektusok kiadása.