A Palatinus-tó – helyi nevén a Pala, hivatalos nevén Sátorkőpusztai-tó – Esztergom legnagyobb tava.

A tó Esztergom-Kertvárosban a 111-es számú útból nyíló Kassai út és Eperjesi út között terül el. Magyarország egyik legtisztább vizű tava, ami jelenleg strandként működik. Csak a talajvíz táplálja, patak, vagy egyéb folyóvíz nem. A vízét egy csatornán keresztül a Kenyérmezői-patak vezeti le. 
A tó mesterséges eredetű bányató. Az ötvenes években homok kitermelése következtében keletkezett, a homokot pedig a közeli bányákban tömedéknek használták.

A homok kitermelés befejezésekor 1986-ban érte el végleges nagyságát a mintegy 30,2 hektár területet.

A tó vízmélysége átlagosan tíz-húsz méter körüli volt, ami a vízmozgás miatti feltöltődés során alakult ki a jelenlegi állapotára, amikor is a legnagyobb mélység már csak 10-12 méter körül van. A tó kialakult végleges hossza 840-890 méter körül, szélessége pedig 350 méter körül van.

 

Napjainkban strandolásra és horgászásra egyaránt használják a tavat. Az északi partszakaszon található a strand, a déli oldal pedig főleg horgászházakkal épült be az évek során. A strandon csónak- és vízibicikli kölcsönző valamint vízi csúszda is működik. Bár a tó mesterségesen jött létre, mára a betelepült élővilág jellegzetes ökológiai rendszert alkot.

2007-ben az esztergomi Szent István Strandfürdő vette kezelésébe a 27 hektáros strandot.