Fábián László, esztéta, a biennálé egykori igazgatója, Jász Attila, költő, Maronka Csilla, a művelődési ház igazgatója mellett Romanek Etelka szólt a 21. Esztergomi Fotográfiai Biennálé megnyitójának résztvevőihez, az alkotókhoz és a közönséghez.

A polgármester köszöntőjében többek között arra a 40. évvel ezelőtti eseményre is felhívta a hallgatóság figyelmét, amikor Balla András fotográfusnak és társainak köszönhetően útjára indult egy kétévente megrendezendő országos jelentőségű fotóművészeti pályázat és kiállítás, mellyel tovább öregbítették Esztergom hírnevét.

Az ünnepségen többször is a publikum elé lépett Sipos Mihály és Kardos Mária, hogy gyimesi csángó dalokkal tegyék emlékezetessé a kiállításmegnyitót és a díjátadót. Az idei biennálé egyben az összefogás jelképe is lehet akár, hiszen számos intézmény, vállalkozás, szervezet fogott össze, hogy a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotók méltó elismerésben részesüljenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Luzsica Fanni, a Magyar Művészeti Akadémia díját megosztva Síró Lajos és Törcsi András kapta. Esztergom város díját A. Fehér Verának adták át. A Magyar Fotóművészek Szövetségének díját Gál András, a Művelődési Ház díját Pilló Ákos kapta. A Magyar Művészeti Akadémia különdíját Fehér János és Dévai Zoltán, a Szent István Strandfürdő díját pedig Márián Gábor részére adományozták.

A kiállítás október végéig két helyszínen, a Rondellában és a vízivárosi Dzsámiban tekinthető meg.