A 20. Esztergomi Fotóbiennálé patinás környezetben megtartott megnyitóján Bánhidy László alpolgármester többek között rámutatott, hogy Magyarország első fővárosa sok egyéb kincse, felvitathatatlan érdeme, értéke, sajátossága mellett arra is méltán lehet büszke, hogy Esztergom a fotográfusok fővárosa, hiszen ez az a magyar település, ahol a lakosság lélekszámához viszonyítva a legtöbb fotóművész él és alkot, illetve számos híres fotográfus kötődik Esztergomhoz. Bánhidy László azt is kiemelte köszöntőjében, hogy az esztergomi fotográfusok nemcsak számukban, de a műfajra gyakorolt alkotói és közösségszervezői, szakmai munka magas színvonalában is fontos szerepet töltenek be a magyar művészeti életben. Az alpolgármester erre utalva említette példának Balla András és Kovács Melinda nevét.
A Megfoghatatlan című pályázat kiállítása megnyitóján Balla András Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mondott beszédet. Izgalmas gondolatokat tartalmazó köszöntőjében számos apró történetet sorolt fel annak érzékeltetésére, hogy a látás, a fotózás, a fotográfia milyen kifinomult leképzése az életnek, az emberi sorsnak vagy akár a társadalomban vagy a technikai világban tapasztalható jelentős változásoknak. 
A kiírt pályázatra a biennálé hagyományaihoz illőn idén is sok ötletes, elgondolkodtató pályamunka érkezett. Ezek közül a bíráló bizottság a következőknek ítélt elismerést: Kéri Gáspár kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumok fél millió forinttal járó fődíját, Hamarits Zsolt a Magyar Művészeti Akadémia szintén fél millió forintot érő elismerését vehette át, Pólya Zsombor a Magyar Fotóművészek Szövetsége százezer forintos díját kapta, Palkó Anna az Esztergom Művelődés Háza szintén százezer forintos elismerésében részesült, Esztergom város díját, mely egy többféle ajándéktárgyból álló csomag volt, Romanek Etelka polgármester Seres Gézának adta át. illetve Varga Tamás az Esztergomi Szent István Strandfürdő díját egy éves uszodabérletet vehetett át.
A kiállítás megtekinthető: A Vármúzeum Rondella Galériájában szeptember 2-től október 2-ig, hétfő kivételével naponta 12-18 óra között és a Duna Múzeum Galériájában szeptember 2-tól október 2-ig, kedd kivételével naponta 9-17 óra között.