A közel hatmillió európai áldozatból minden tizedik magyar volt.

Becslések szerint ötszázötven-ötszázhetvenezer honfitársunk került koncentrációs táborokba és halt meg a gázkamrákban, vagy nem élte túl az embertelen körülményeket, kínzásokat.                                                                                                                                             Esztergomból ötszázharminchat zsidó vallású magyar állampolgárt, esztergomi lakosokat és családjukat deportálták előbb a komáromi gyűjtőtáborba, majd onnan Németország lágereibe. 

A félezer emberből alig maroknyian, tíznél is kevesebben tértek csak haza.

Az ország egyik legrégebbi zsidó közössége gyakorlatilag teljesen megsemmisült, emléküket ma már csak az eredeti funkciójában már rég nem működő Imaház utcai Zsinagóga, illetve a Petőfi utcai régi Zsidó temető őrzi.

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották.

A koronavírus-járvány miatt idén országszerte online emlékezünk a holokauszt magyar áldozataira. A kormány honlapja szerint a járványügyi helyzetre tekintettel csütörtöktől az emléknaphoz kötődően a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján válnak elérhetővé.