A nyomtatványon, amelyet a csaló használ hét kérdést található:
- pontos név (jelenlegi név, születési név, TAJ szám, születési hely és idő, anyja neve, családi állapot, lakcím)
- van-e gyámja, gondnoka? (az ő neve és pontos címe)
- részesül-e nyugellátásban, vagy bármilyen más rendszeres pénzellátásban? (ennek megnevezése, havi összege, törzsszáma)
- elismert szolgálati ideje?
- megváltozott munkaképességű-e?
- egyedül él?
- a nyugellátása mely időponttól kezdődően került megállapításra? (részesült-e már kivételes nyugdíjemelésben, ha igen mikortól).

A bűnözők így, és hasonló módon mérik fel az idős emberek otthonát, körülményeit, azért, hogy akár rögtön, akár később egy alkalmas időpontban kirabolják.
Mindenki figyeljen oda idős rokonára, ismerősére! Senki ne nyissa ki az ajtót az ilyen és ehhez hasonló szöveggel érkező csalóknak!

A Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tájékoztatása szerint, a nyugellátással kapcsolatos ügyek intézése kizárólag a megfelelő szervnél (megyei, települési ügyfélszolgálati irodák), illetve postai, vagy elektronikus úton történik, senkit sem küldtek és küldenek ki a lakossági igények felmérésére.
A nyugdíjemelés nem egyéni kívánság alapján történik. Jogszabály szabályozza a különféle nyugdíjak és egyéb pénzbeli ellátások kiszámítását, emelését.

Az ezekhez szükséges formanyomtatványok Esztergomban a Széchenyi tér 6 szám alatt, a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán szerezhetők be. Telefon: 33/ 411-412
A nyomtatványok az országos főigazgatóság honlapjáról, a nyomtatványtárból tölthetők le: www.e-ugyintezes.onyf.hu